Fokus på lärande

Förskolans uppdrag är att i en kärleksfull, varm miljö ge barnen omvårdnad så de mår bra och är trygga för att kunna utforska, lära och tänka tillsammans med andra barn.

Fokus på lärande

Enligt läroplanen för förskolan har vi ett tydligt uppdrag att förena omsorg med utbildning. Vi skapar relationer som ger barnen trygghet i deras utforskande, lärande och tänkande. Vi lägger stort fokus på medveten undervisning som sker i ett lekfullt, upptäckandesamspel mellan barn och pedagoger. Vårakompetenta pedagoger genomför dagligen vad vi kallar “lärcirklar”. De handlar om att väcka nya tankar och lägga en grund inom områden som exempelvis matematik, naturvetenskap, språk och hälsa. Våra förskollärare kvalitetssäkrar innehållet i lärcirklarna och säkerställer att vi täcker läroplanens alla delar.

Ett starkt språk berikar ditt barn
Med ett tydligt fokus på språkinlärning vill vi skapa de bästa förutsättningarna för barnens förmåga att kommunicera och inhämta kunskap. Vi tar tillvara på varje barns språkliga förkunskaper och intressen och stimulerar dem vidare med exempelvis sång, språklekar och drama. Vårt medvetna arbete med berättande och högläsning väcker läsglädjen och ökar barnens ordförråd vilket är grunden till den fortsatta språk- och läsutvecklingen. Läsning är en naturlig del av vår vardag och barnen tycker att det är spännande att tillsammans med sina vänner prata om det vi har läst och på så vis tränas barnens hörförståelse.

Matematik är både viktigt och roligt
Att i tidig ålder börja öva på matematikens grunder gör en betydande skillnad för hur barnet senare klarar matematiken i skolan. Problemlösning, de fyra räknesätten samt geometri såsom form, position, rymd och mått är exempel på olika matematiska begrepp som vi jobbar med på förskolan. Vardagsmatematiken finns överallt, och vi uppmärksammar detta både ute, i hallen och vid matsituationerna utöver de organiserade lärcirklarna med matematikfokus.

Konst och kultur
Vi tar fasta på vikten av att barn behöver få använda sig av flera olika estetiska uttrycksformer. Att bearbeta sina intryck och tillgodogöra sig ny kunskap genom kreativa aktiviteter är betydelsefullt för att skapa en förståelse för sin omvärld. Vi låter oss inspireras av de mest framstående inom sitt område och genom att studera kända verk och pröva olika tekniker utvecklar barnen sin skapandeförmåga. Drama och teater är givna inslag i vår verksamhet. Att få gestalta sina känslor och prova på att gå in i olika roller utvecklar både den empatiska förmågan och barnets självkänsla. Dessutom ger det barnen möjlighet att på ett naturligt sätt öva på att agera och prata inför en grupp.