Hälsa och välmående

JENSENs hälsoprofil innebär att vi ser till barnets hälsa utifrån ett helhetsperspektiv; kost, rörelse och återhämtning.

Hälsoprofil

Vi vill ge barnen de bästa förutsättningarna för en god hälsa genom att ha roligt när vi rör på oss. Vi känner tillsammans hur skönt det är att slappna av och gå ner i varv. I samband med måltider pratar vi med barnen om vikten av att äta näringsrik och varierad mat för att bli stark.

Mindfulness och mental träning
Genom enkla övningar i mindfulness och mental träning lär sig barnen att vara allt mer medvetna om sin tillvaro och att rikta sin uppmärksamhet. Vi stannar upp och lyssnar till våra kroppar och blir medvetna om hur det känns när man är lugn och avslappnad. Vi tränar på att fokusera, tänka positivt och se möjligheter.

Bra kost - ett medvetet val
Vi tycker att det är viktigt att kunna erbjuda barnen en varierad och näringsrik kost. Därför består våra måltider av en hög andel ekologiska, närproducerade och säsongsbetonade råvaror. Vi undviker medvetet livsmedel och drycker med tillsatt socker och serverar rikligt med frukt. Barnen får tidigt lägga upp sin mat själva och därigenom ta ställning till vad de vill äta. De tränar sig då på att känna igen sin kropps signaler för hunger, törst och mättnad.

Rörelse
Vi vill lägga grunden för den livslånga rörelseglädjen. Med rörelse och fysisk aktivitet stimuleras utvecklingen av bättre motorik och kroppsuppfattning. Genom pedagogiska promenader lär vi oss om vår omvärld samtidigt som vi får motion. Med traditioner som JENSEN-loppet får barnen tidigt ta del av glädjen i att utmana sig själv och delta i tävlingar.

Utepedagogik och äventyr i skog och stad
För att ge barnen en bra start på dagen, inleder vi varje dag med att vara utomhus i friska luften, där barnen genom lek och aktiviteter får utlopp för sitt rörelsebehov. Flera gånger i veckan ger vi oss av till parker och andra platser runt om i vår stad. Ett viktigt moment i vår pedagogik är att barnen tidigt får träna på att promenera och bekanta sig med lokaltrafiken som kan ta oss på många spännande äventyr.

Minst en dag i veckan har vi utflyktsdag då vi oftast tar med oss lunchen ut. Vi tar oss gärna till skogen för att kunna arbeta med lärande inom naturvetenskap och läroplanens övriga områden. Vi vill att barnen får uppleva naturens lugn och får möjlighet att upptäcka allt som sker bland träd, stenar och vattenpölar. För de yngre barnen som sover mitt på dagen väljer vi miljöer där vi kan sätta upp våra tält att sova i. Att sova utomhus är skönt och ger ett avbrytande lugn i barnens vardag som präglas av många intryck och sociala kontakter. Barnen får rikligt med frisk luft och slipper jäkta tillbaka till förskolan för att sova. Vi är också måna om att barnen ska ges möjlighet att ta del av stadens kulturutbud och besöker därför regelbundet både bibliotek och muséer.